2013-01-21

om en knapp lossnar, sy fast den igen

Jag lägger inte så mycket pengar på kläder längre, många av mina favoritplagg har jag använt i snart tio år. 
Jag tycker det är svårt att hitta kläder av hög kvalitet på vanliga affärer, som både sitter bra och som känns bra när jag rör mig.
Min plan är att långsamt bygga upp en garderob med lång livslängd. Snygga, bekväma kläder som inte blir omoderna på en säsong eller två. Eftersom jag har en symaskin och flera ideér, tänkte jag sy nya plagg, med mönster efter tidigare klädesplagg som jag tyckt om. Kläder som utformats att passa just mig och som får mig att känna mig bekväm.

Om vi successivt minskade våra klädinköp skulle det inte längre finnas någon anledning att köpa billiga, importerade klädesplagg uppsydda under tveksamma omständigheter. Det skulle bli mer självklart att köpa lite dyrare kläder av högre kvalitet som är miljövänliga och även i bästa fall närproducerade.

Syr jag dessutom mina egna kläder får jag en inblick i hur allting hör ihop.

Ju bättre kvalitet mitt material har desto längre håller det, ju tätare stygn desto mindre risk att de går sönder. En hantverkare slösar inte, utan har respekt för materialet. Gediget hantverk ger produkter av hög kvalitet och lång livslängd. Kvalitet och hållbarhet ger nöjda bärare.

Jag väljer att inte längre överkonsumera. En nöjd medborgare är en dålig konsument hörde jag en gång. Vårt samhälle är uppbyggt för att vi ska konsumera och vill man gör något för att förändra detta, kanske det bästa sättet är att stanna hemma och vara nöjd.


Inga kommentarer: